VetExpert ProlactiNO – 30 tableta

1.500,00 RSD

ProlactiNO za kuje sa simptomima “lažne trudnoće”.

Šifra proizvoda: 996x3 Kategorije: ,

Opis

U divljini, živeći u čoporu, a usled nedostatka hrane i mnoštva prirodnih neprijatelja, obično bi samo jedna (takozvana alfa kuja) ostajala skotna, dok bi više drugih lučile mleko i tako zajedno prihranjivale mladunce. Ta hormonska sposobnost da luče mleko je bila prednost, u divljini, ali je za kuju koja živi u civilizaciji neprijatni problem.

ProlactiNO za kuje sa simptomima “lažne trudnoće”.

Zbog toga što su nekada psi živeli u čoporu, a usled nedostatka hrane i mnoštva prirodnih neprijatelja, obično bi samo jedna (takozvana alfa kuja) ostajala trudna, dok bi više drugih lučile mleko i tako zajedno prihranjivale mladunce. Na taj način je osigurana ishrana mladunaca i ukoliko bi alfa kuja ostala bez mleka, razbolela se ili uginula.

Ta mogućnost, da luče mleko iako nisu zaista gravidne, moguća je zbog visokog nivoa hormona prolaktina na kraju lutealne faze jer kod kuja i mačaka ne dolazi do spontanog propadanja žutog tela na kraju ciklusa kao kod drugih životinja (krava, konja…). Nekada korisna, u modernim vremenima i načinu držanja životinja u kući i stanovima, ova osobina (lažna trudnoća ili pseudocyesis) danas predstavlja smetnju – i životinji i vlasnicima.

Visok nivo prolaktina dovodi do promena i u mlečnoj žlezdi koja se uvećava i ponekada luči mleko, kuja prestaje da jede (izaziva zabrinutost vlasnika), liže mlečne žlezde, pravi „gnezdo”, skuplja igračke, plašljiva je, a ponekada i agresivna prema vlasniku! Iako svi simptomi prolaze spontano, mogu trajati relativno dugo (par nedelja) i za to vreme ozbiljno ograničavati kvalitet života kako kuje tako i vlasnika: kuja se mora često šetati na povocu da se ne bi vratila kući – svom leglu, morala bi da se stavi na posebnu dijetu sa više vlakana, a manje ugljenih hidrata i proteina, mora se odlučno prekidati pokušaji pravljenja legla i skupljanja igračaka. Čak se mora stavljati Elizabetska kragna da se ne bi stimulisala laktacija od same kuje lizanjem mlečnih žlezda što može dovesti do mastitisa. Da bi se sprečio razvoj ovih simptoma i olakšalo kuji, često je potrebno tretirati životinju nekim od inhibitora prolaktina. Na našem tržištu je registrovan ProlactiNO koji ima ciljano dejstvo na sve tri dimenzije lažne trudnoće: snižava nivo prolaktina odgovornog za laktaciju i poremećaje u ponašanju, diuretičko – izbacuje se višak vode iz organizma bez opasne restrikcije uzimanja vode i anti-edemsko dejstvo čime se smanjuje otok mlečne žlezde.

ProlactiNO je specijalno formulisan dodatak hrani za kuje sa simptomima “lažne trudnoće”. Sastojci ovog proizvoda imaju diuretičko, anti-edemično i anti-prolaktinsko dejstvo. ProlactiNO sadrži više sastojaka koji sinergistički deluju na uzroke i simptome “lažne trudnoće”:

  1. Extract vitexa ima anti-prolaktinsko dejstvo jer se njegova aktivna supstanca (diterpenes) vezuje za dopaminske receptore i tako inhibiše dejstvo prolaktina.
  2. Ekstrakt dandeliona (Taraxacum) ima diuretska svojstva zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma i drugih minerala.
  3. Ekstrakt peršuna (Petroliseum savitum) smanjuje aktivnost (Na+/K+ ATP-ase) pumpe u bubrezima, dovodeći do izlučivanja veće količine urina kao posledice smajene reapsorpcije natrijuma.

4. Aescin od Aesculus (Aesculus hippocastanum) ima prevashodno anti-edemična svojstva.

Preporučena doza je 1 tableta na 5 kg telesne mase. Ne duže od 30 dana.

VetExpert ProlactiNO – 30 tableta

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „VetExpert ProlactiNO – 30 tableta“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Idi na vrh