Upala spoljašnjeg ušnog kanala (Otitis externa)

Šta je upala spoljašnjeg ušnog kanala?

Upala spoljašnjeg ušnog kanala podrazumeva inflamaciju uha i često se dijagnostikuje kod pasa i mačaka. Postoji mnogo različitih faktora koji dovode do upale, kao što su alergija, poremećaj keratinizacije, paraziti, strano telo, autoimune bolesti, ishrana, hormoni, tumori. Svi ovi faktori dovode do narušavanja mikroklime ušnog kanala, a potom i do infekcije. Vrlo je važno uočiti i ispraviti bilo kakvo narušavanje mikroklime ušnog kanala. Normalna (fiziološka) mikroklima uha važna je za zdravlje ljubimaca. 

Šta je šugarac? 

Danas govorimo o primarnom faktoru koji dovodi do upale – UŠNI ŠUGARAC (Otodectes cynotis) . U 50% slučajeva upale ušnog kanala odgovoran je ušni šugarac, obično kod mladih životinja, do godinu starosti. Ovaj parazit se prenosi sa ljubimca na ljubimca. Šugarac može da skoči na bilo koji deo tela i da ode do ušnog kanala. Upala koja se stvara je posledica direktne iritacije ušnog kanala koju stvara prisustvo ušnog šugarca. Ukoliko postoji veća količina ušnog šugarca, infekcija je ozbiljnija i teža. 

Kako prepozani problem?

Infekcija koja je nastala usled prisustva ušnog šugarca može se prepoznati po povećanom svrabu uha. Sekret u uhu je tamno braon skoro crne boje, ljuspast, kao talog kafe, taj sekret je mešavina ušnog voska, krvi i epitelnih ćelija, jer ušni šugarac živi na epitelnim ćelijama, hrani se limfom i krvi, i svojim ustima oštećuje epitelijum (unutrašnje delove uha).

Kako rešiti problem?

Dijagnoza ušnog šugarca vrši se pregledom uha na parazite, brisom uha i otoskopskim pregledom. Ušni šugarac uspešno se može izlečiti lokalnom i sistemskom terapijom. Klinika Pet Vet Care ima jako dobra iskustva u lečenju upale ušnog kanala, kako kod pasa, tako i kod mačaka.

Dr. vet. Marina Vranješ

Upala spoljašnjeg ušnog kanala (Otitis externa)
Idi na vrh