Hirurška sanacija prekida prednjeg ukrštenog ligamenta (TPLO)

Prednji ukršteni ligamenti su najvažnija struktura u kolenom zglobu koja mu omogućavaju da ostane stabilan prilikom hoda.
Prekid prednjeg ukrštenog ligamenta jeste jedan od najčešćih razloga hromosti zadnjih ekstremiteta nastale kao posledica artritisa (upale zgloba).
Bolest prednjeg ukrštenog ligamenta je najčešće kombinacija mnogih faktora: gojaznost, loša fizička kondicija, genetika, rasa. Do prekida dolazi usled lagane, progresivne degeneracije ligamenta. Retko nastaje kao posledica akutne povrede, za razliku od ljudi sa ovim vidom problema.
Kod pasa kod kojih dođe do pojave ovog problema na jednom kolenu, postoji velika verovatnoća da će se javiti i na drugom kolenu (50%). Nepotpuni prekid ligamenta uglavnom će dovesti i do potpunog prekida kroz neko vreme.

Najčešći simptomi:

Teško ustajanjeTeško uskakanje u kolaSmanjen nivo aktivnostiHromost , povremena do intenzivnaAtrofija mišićaOtok, bol

Dijagnoza

Dijagnoza se najčešće uspostavlja specijalističkim pregledom kao i rendgenskim snimkom kojim želimo da saznamo stepen akumulacije tečnosti u zglobu, stepen potencijalnog artritisa. Naravno, snimak se koristi i u planiranje hirurškog zahvata (merenje). Pregled se izvodi najčešće kod sedirane životinje, specifičnom palpacijom.
Proba fioke (cranial drawer test)TCT, kompresioni test podkolenice

Tretman

Postoji mnogo različitih tretmana ove bolesti. Najbolja opcija zavisi od mnogo faktora kao što je aktivnost, veličina psa, stepen nestabilnosti kolena. Na našoj klinici se sprovodi više hirurških zahvata što se tiče ove bolesti. Najčešća hirurška intervencija jeste TPLO (tibial plateau leveling osteotomy), tehnika koja je najnapredniji način rešavanja ovog problema. Ona podrazumeva rotaciju tibijalnog platoa tj. smanjivanje njegovog ugla. Postavljamo cirkularni rez na podkolenici posle čega arteficijalnu osteotomiju fiksiramo specijalnim pločama za kosti. Ova tehnika je superiorna u odnosu na druge, posebno za velike rase pasa , zbog brzog oporavka i vraćanja noge u normalnu funkcionalnost, kao smanjenja progresivnog artritisa. Komplikacije su retke.

Pored ove, na Klinici Pet-Vet Care se obavljaju i druge hirurške tehnike kao što je TTA, TTO kao i ekstrakapsularna stabilizacija koja je kod nas uglavnom rezervisana za manje pse. Konzervativni tretman uglavnom uključuje kombinaciju lekova protiv bolova, odmora, saplemenata u ishrani, fizikalne terapije i eventualno specijalizovanih udlaga (splintova).

Postoperativni tretman i prognoza

Prognoza je uglavnom dobra. Propratna antibiotska i analgetska terapija je uobičajena narednih 10 dana. Mirovanje savetujemo u narednih 8 nedelja. Lagane šetnje na povodniku. Eventualna fizikalna terapija ubrzava oporavak.

Hirurška sanacija prekida prednjeg ukrštenog ligamenta (TPLO)
Idi na vrh