Zaštita od krpelja i buva

Kada izvodite svog psa u prirodu potrebno je da ga zaštitite od kožnih parazita, od kojih su najpoznatiji buve i krpelji.
Tretirajte ih nekim od antiparazitskih preparata:

Ampula (Advantix, Effipro, Front line combo, Front line triact)

Ampula se nanosi psu, zavisno od proizvoda ili duž kičme ili između plećki. Razmakne se dlaka i ampula se aplikuje direktno na kožu. Psa ne smete kupati pre i posle stavljanja ampule 48h, da bi se preparat dobro upio. Nakon što se preparat nanese na kožu aktivna supstanca se raspoređuje po površini kože i zadržava u lojnim žlijezdama i dlačnim folikulama, odakle se kontinuirano otpušta tokom mesec dana štiteći vašeg ljubimca. Nakon šetnje, nove krpelje koji još nisu odstranjeni delovanjem preparata možete sa psa iščešljati pomoću gustog češlja.

Sprej (Front line, Effipro)Sprej se nanosi celom površinom dlake i služi kao zaštitni omotač za životinju. Jedno zaštitno korištenje može da traje i do 3 meseca za buve, a 1 mesec za krpelje. U slučaju velikih dugodlakih rasa preporučuje se ili ampula ili ogrlica, jer će vam trebati veće količine spreja.

Poslastice (Bravecto, Nex Gard, Nex Gard Spectra)

Lek je sadržan u obliku slatke ili slane poslastice koju pas rado pojede. Može imati dejstvo do 3 meseca protiv krpelja i buva(Bravecto) ili mesec dana (Nex Gard). Osim krpelja i buva, Nex Gard spectra deluje i kao zaštita protiv srčanog crva i unutrašnjih parazita i ima dejstvo takođe mesec dana.U slučaju velikih dugodlakih rasa preporučuje se ili ampula ili ogrlica, jer će vam trebati veće količine spreja.

Ogrlice (Foresto, Scalibor, Kiltix…)

U ponudi se može pronaći veliki broj zaštitnih ogrlica za pse. Dužina zaštitnog dejstva ogrlice je različita zavisno od aktivne supstance u njoj i kreće se od 3 do 6 meseci. Ogrlica se postavlja labavo oko vrata životinje tako da između ogrlice i kože imamo razmak bar dva prsta. Ako je ogrlica prevelika odseče se suvišni deo na dužinu od 4-5 cm od kopče, da se pri rastu psa moze popuštati.
Aktivni sastojak ovakvih preparata je određeni insekticid koji deluje odbijajuće na kožne parazite ili ih ubija.

Treba znati

Krpelji su u toku godine aktivni od ranog proleća do kasne jeseni, a naročito u junu. Najopasnija bolest koju krpelji prenose psima je piroplazmoza. Uzročnik je krvni parazit babesia koja parazitira na eritrocitima, razara ih i uzrokuje anemiju. Bolest se u početku manifestuje:

 • Povišenom temperaturom
 • Neveselošću
 • Otežanim kretanjem
 • Povraćanjem
 • Tamnom mokraćom

U ovom slučaju hitno odvesti psa kod veterinara.

Iako ste tretirali psa protiv kožnih parazita obavezno:

 • Posle svake šetnje pregledajte dobro vašeg psa
 • Iščešljajte ga, jer krpelji šetaju po psu prvih 24 sata da bi se posle toga zakačili za kožu
 • U slučaju da nađete već zakačenog krpelja, potrebo ga je odmah izvaditi pincetom za vađenje krpelja koju možete nabaviti u pet shopu ili veterinarskoj apoteci PVCB
 • Nikako ne tretirati krpelja uljem ili alkoholom (iako to mnogi rade), jer se može desiti da krpelj povrati sadržaj u krvotok vašeg psa, što bi bilo veoma loše, ako je krpelj zaražen
 • Krpelj se vadi tako što razmaknete dlaku na mestu gde se zakačio da bi se osigurao pristup mestu, zatim otvorite pincetu i obuhvatite krpelja. Morate paziti da vrh pincete maksimalno prijanja uz kožu psa, zatvorite pincetu i okrenite dva puta za 360 stepeni i polako povučete prema sebi.
 • Proverite da slučajno nije ostala glava krpelja u telu psa. U slučaju da jeste odvedite psa kod veterinara, mada ako ste pažljivo sve odradili ne bi trebalo da bude problema. Ako je pas uplašen i nemiran, osoba koja je bliskija sa psom treba da ga umiri i drži čvrsto da se ne pomera, a druga da vadi krpelja.
 • Posle vađenja krpelja mesto uboda dezinfikujte sa malo medicinskog alkohola, ali ako to životinji smeta, možete koristiti i aktivni kiseonik.
Zaštita od krpelja i buva
Idi na vrh